Jätteet
Määritelmä

(Luettelo tähän korttiin liittyvistä HS-koodeista)
Tässä kortissa termi "jäte" on määritelty miksi tahansa aineeksi, esineeksi tai tavaraksi, joka on tarkoitettu joko hyödynnettäväksi tai käsiteltäväksi.

Tässä kortissa kuvaillaan vain ohjeellinen jätteen näytteenotto. Jätteen näytteenotto ja analysointi voivat antaa viitteitä ainoastaan jätteen koostumuksesta. Niillä ei voida saada todisteita siitä, että materiaali, josta näyte on peräisin, katsottaisiin jätteeksi. Jätteeksi luokittelun varmistamiseksi olisi suoritettava jätteeseen liittyvien olosuhteiden lisätarkastuksia tai hallinnollista tutkimusta. Aiempaa yksityiskohtaisempi näytteenottomenettely on tarpeen ympäristön kannalta. Tätä koskevia tietoja on saatavilla erityisistä ympäristöön liittyvistä näytteenottomenettelyistä.

On olemassa erityyppisiä jätteitä. Jätteet voidaan luokitella seuraavasti:
  • vaaraton jäte;
  • vaarallinen jäte;
  • yhdyskuntajäte (kotitalousjäte).

Tässä kortissa jäte erotellaan seuraavasti:
  • nestemäinen jäte;
  • kiinteä jäte;
  • jätevesiliete;
  • vaurioituneet ja rikkoutuneet tavarat ja muut tavarat, käyttökelvottomat.

Tietyntyyppistä jätettä koskevat erityiset näytteenottomenettelyt:

Jätteet
Suositeltava vähimmäismäärä kutakin näytettä kohden

Riippuu jätteen tyypistä. Yleensä 0,5 kg:n näyte riittää.
Sovellettavat standardit (ISO ja EN) ja asiaankuuluva lainsäädäntö
  • Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2008/98/EY jätteistä ja tiettyjen direktiivien kumoamisesta
  • Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1013/2006 jätteiden siirrosta
  • Komission asetus (EY) N:o 669/2008 jätteiden siirrosta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1013/2006 liitteen I C täydentämisestä
  • EN 14899: Jätteen määrittely - Jätteen näytteenotto - Näytteenottosuunnitelman laatiminen ja soveltaminen
  • CEN/TR 15310: Jätteen määrittely - Jätteen näytteenotto
Tutustu myös näytteenottoa koskevaan kansalliseen lainsäädäntöön ja ohjeistukseen.


Tarvittavat välineet
Näytteenottoväline riippuu käytettävästä menetelmästä On mahdollista, että tarvitaan useita erilaisia laitteita, erityisvälineet mukaan luettuina, joiden käyttö edellyttää koulutusta. Lisätietoja on saatavilla näytteenottosuunnitelmista.
  • Emäksisistä nesteistä näytteet on otettava lasi-, muovi- tai metallityökaluja käyttämällä.
  • Happamista nesteistä näytteet on otettava lasi- tai muovityökaluja käyttämällä.
  • Orgaanisista liuottimista näytteet on otettava lasi- tai metallityökaluja käyttämällä.
  • Kiinteistä aineista tai lietteestä näytteet on otettava muovi- tai metallityökaluja käyttämällä.
  • Näytteenjakolaitteisto (D01-01)
Lisätietoja, katso Näytteenottovälineet.

VAROITUS: Jos on olemassa pienikin ristikontaminaation riski, tuotenäytteitä varten on käytettävä erillisiä tai kertakäyttöisiä välineitä tai laitteita.

Näytteenottoon käytettävät astiat
  • Erikokoiset muovipussit, joissa voi olla esipainettu etiketti (P00)
  • Erikokoiset muovipullot (P02, P03, P04)
  • Lasipurkit (G01)
  • Metalliastiat (M01)
Lisätietoja, katso Näyteastiat.

Turvatoimet ja riskinarviointi VAROITUS: Tietyistä tavaroista ei pidä koskaan ottaa näytteitä tai ainoastaan siinä tapauksessa, että näytteenoton hoitavat henkilöt, joilla on siihen koulutus. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että radioaktiivisesta jätteestä ei pidä ottaa näytteitä. Epävarmoissa tapauksissa on tarkistettava radioaktiivisuus ja/tai konsultoitava asiantuntijaa (radioaktiivinen jäte (radioaktiiviset materiaalit) eivät kuulu jäteasetuksen soveltamisalaan, mistä syystä radioaktiivisen jätteen näytteenotto on jätettävä jätteen näytteenottoa koskevien menetelmien ulkopuolelle).

Lisätietoja, katso luvut Näytteenotto vaarallisista aineista ja Työterveys ja työturvallisuus.
  • Tutustu myös työterveyttä ja työturvallisuutta koskevaan kansalliseen lainsäädäntöön ja ohjeistukseen.
  • Harkitse aina, onko näytteenotto ehdottomasti tarpeen. Onko lähetyksen tarkistaminen mahdollista toteuttaa muulla tavalla?
  • Jotkut jätteet voivat olla vaarallisia, vaikka ne eivät koostumuksensa vuoksi vaikuttaisikaan siltä. Esimerkiksi hienon jauheen muodossa oleva alumiini-, magnesium- tai sinkkijäte voi kosketuksissa veden kanssa tuottaa syttyviä kaasuja. Tämäntyyppisiä jätteitä käsiteltäessä on toteutettava tarvittavat varotoimet.
  • Jätetavarat saattavat sisältää vaarallisia kemikaaleja (esim. jääkaapeissa), teräviä reunoja ja muita vahingollisia tekijöitä. Otettaessa näytteitä näistä tavaroista on toteutettava tarvittavat varotoimet.

Varoitusmerkit:
  • Tarkista aina mahdolliset varoitusmerkit ja arvioi riskin luonne. On varottava uudelleen käytettävissä astioissa olevia vanhoja merkkejä, jotka eivät välttämättä enää ole ajankohtaisia tämänhetkiseen sisältöön nähden.

Käyttöturvallisuustiedote:
  • Tarkista aina mahdollinen tavaroiden mukana oleva käyttöturvallisuustiedote sellaisten tietojen varalta, jotka koskevat tiettyjä kyseiseen lähetykseen liittyviä vaaroja ja riskejä. Useimmissa jätelähetyksissä ei kuitenkaan ole käyttöturvallisuustiedotetta.

H- ja P-lausekkeet:
  • Käyttöturvallisuustiedotteessa lueteltuja H- ja P-lausekkeita on noudatettava yksityiskohtaisesti.
  • Niiden tarkoituksena on sinun ja kollegojesi turvallisuuden takaaminen.
  • Niissä myös täsmennetään menetelmät, joilla mahdollisiin vaaroihin puututaan yhdessä tai erikseen.
Huom. Merkinnät eivät välttämättä ole luotettavia tai liity astian sisältöön.

Henkilönsuojaimet:
On mahdollista, että tarvitaan useita erilaisia henkilönsuojaimia, erityisvälineet mukaan luettuina, joiden käyttö edellyttää koulutusta. Näitä ovat mm.
  • Suoja-/kertakäyttökäsineet
  • Suojavaatteet
  • Hengityksensuojaimet: suojaimessa asianmukainen suodatin orgaanisia höyryjä varten (tarvittaessa)
  • Pese aina kädet ennen tuotteiden käsittelyä ja sen jälkeen!
  • Näytteenoton aikana on vältettävä näytteen mikrobiologista tai muuta kontaminaatiota
  • Tietyntyyppisessä jätteessä voi edelleen olla eläviä mikro-organismeja. Aerosoleja voi syntyä ja niitä voidaan hengittää niiden käsittelyn yhteydessä. Käytä tarvittaessa maskia.

Näytteenottosuunnitelma
Lähetyksen tyyppi Menettely
Määritä näytteenoton tarkoitus Tutustu näytteenottoon vaarallisista jätteistä ja jätteistä, joiden koostumus on tuntematon, luvussa Näytteenotto vaarallisista aineista ja korteissa Kemikaalit, kiinteät aineet, Kemikaalit, nesteet ja Nestemäiset öljytuotteet, jätetuotteiden ominaisuuden mukaan.

Kokoomanäyte muodostuu tarvittavasta määrästä perusnäytteitä. Jos ollaan vakuuttuneita siitä, että lähetys on homogeeninen, otetaan yleensä yksi perusnäyte, joka edustaa saman tulli-ilmoituksen kattamia tavaroita. Jos edustava näytteenotto ei ole mahdollista lähetyksen heterogeenisen luonteen vuoksi, käytetään harkintaan perustuvaa näytteenottoa. Näytteenoton tueksi on aina toimitettava valokuvia.

Nestemäinen jäte kiinteissä pysty- ja vaakasäiliöissä, alusten säiliöissä, säiliövaunuissa tai säiliöautoissa Varoitus: Nestemäistä jätettä sisältävissä tynnyreissä voi olla painetta. Pullistunutta tynnyriä ei pidä siirtää eikä siitä pidä ottaa näytteitä ennen kuin paine voidaan vapauttaa turvallisesti. Suurempien astioiden avaamisen ja näytteenoton yhteydessä on toteutettava työterveyden ja työturvallisuuden varmistamiseksi tarvittavat varotoimet.

Useimmissa suurissa säiliöissä on venttiilit lähellä säiliön pohjalla ja luukut lähellä säiliön yläosaa. On erittäin suositeltavaa kerätä näytteitä säiliön yläosasta. Näytteen ottaminen pohjalta ei mahdollista näytteen ottamista kaikista kerroksista. Säiliön painemittari on tarkistettava ennen luukun avaamista. Paineensäätöventtiili olisi avattava hitaasti säiliön paineen tasaamiseksi ilmanpaineen kanssa samalle tasolle. Jos paineensäätöventtiiliä ei ole, on hitaasti löysättävä luukun päällyspultteja paineen vapauttamiseksi säiliöstä. Lopeta, jos paine on liian korkea tai jos painetta vapautuu.

Kun säiliö on vakaa, voidaan aloittaa näytteenotto. Jos säiliön sisältö on kerrostunutta, jokaisesta kerroksesta olisi otettava näyte. Näytteitä olisi otettava ainakin yläosasta, keskeltä ja pohjalta. Jos säiliössä on erillisiä osastoja, näytteet olisi otettava jokaisesta erikseen eri syvyyksiltä tarpeen mukaan.

On otettava yksi tai useampi kokoomanäyte satunnaisotannalla tai systemaattisesti lähetyksen eri osista, vähintään kolmesta tavanomaisesta paikasta (yksi keskeltä, yksi yläosasta ja yksi pohjalta) tai määrätyin väliajoin purun aikana. Useampia perusnäytteitä voidaan vaatia lähetyksistä, jotka sisältävät jätettä, jonka koostumus vaihtelee.

Älä ota näyteastiaa liian täyteen, vaan tyhjää tilaa on jätettävä vähintään 10 prosenttia, jotta lämpölaajeneminen on mahdollista.

Kiinteä aine ja jäteliete irrallisena vaunuissa, irtolastitavarana, säiliöissä tai konteissa Jos tuote kuljetetaan irtotavarana irrallaan, lastia on pidettävä kokonaisuutena ja näytteet on otettava lastin kaikista osista.

Näytteitä voidaan ottaa pinnalta tai määrätyltä syvyydeltä. Kun otat näytteitä pinnalta halutusta kohdasta, puhdista pinta roskista. Kerää riittävä määrä jätettä noin 20 cm:n syvyydestä käyttämällä näytteenottolastaa tai -kauhaa. Määrätyltä syvyydeltä kerättyjen näytteiden osalta haluttuun näytteenottokohtaan tehdään lapiolla reikä. Sen jälkeen kerätään näyte näytteenottolastaa käyttämällä.

On otettava yksi tai useampi perusnäyte satunnaisotannalla lähetyksen eri osista, vähintään viidestä tavanomaisesta paikasta (yksi keskeltä ja neljä keskuksen ja huippukohdan puolivälistä eri korkeuksilta) tai määrätyin väliajoin purun aikana. Useampia perusnäytteitä voidaan ottaa lähetyksistä, jotka sisältävät jätettä, jossa on paljon heterogeenistä ainesta.

Nestemäinen tai kiinteä jäte pienissä pakkauksissa, tynnyreissä, laatikoissa, purkeissa, pusseissa ja pulloissa

On otettava useita perusnäytteitä satunnaisotannalla lähetyksen eri osista.

Nestemäinen tai kiinteä jäte, jota siirretään Yksi kokoomanäyte, joka on peräisin perusnäytteistä, jotka on otettu koko materiaalivirran läpimitalta siten, että näytteenottotiheyden määrittää liikkumisnopeus.

Sekajäte, suurikokoinen jäte, tavarat, muu jäte Koko lähetys ja näytteet dokumentoidaan valokuvamateriaalilla (ja/tai videokuvamateriaalilla); näytteitä ei yleensä oteta. Jos näytteitä otetaan, käytetään yleensä arviointiin perustuvaa näytteenottomenetelmää.


Näytteiden käsittely
Yleistä
  • Näytteenoton kohteena oleva aines voi olla homogeeninen tai heterogeeninen. Tunnetuissa tilanteissa syntyvää homogeenistä ainesta (esim. prosessijätteet) varten ei välttämättä tarvita kattavaa näytteenottoprotokollaa. Heterogeenistä ja tuntematonta jätettä varten taas tarvitaan kattavat näytteenottoprotokollat.
  • Jos tuote kuljetetaan irtolastitavarana irrallaan, lastia on pidettävä kokonaisuutena ja näytteet on otettava lastin kaikista osista.
  • Jos jätteen koostumuksen vaihtelu halutaan saada selville keskiarvojen lisäksi, on ehkä suositeltavaa olla sekoittamatta perusnäytteitä. Ylimääräisiä näytteitä koskeva selostus on kirjattava näytelomakkeelle.
  • Edustava näytteenotto: Näytteen olisi edustettava koko lähetystä. Jokainen perusnäyte otetaan lähetyksestä satunnaisotannalla siten, että jokaisella perusnäytteellä on sama todennäköisyys tulla valituksi. Jokaisen perusnäytteen suositeltava vähimmäismäärä on 1 kg. Perusnäytteet on sekoitettava perusteellisesti kokoomanäytteen luomiseksi. Varmista, että näytteenottoprosessi ei muuta näytteenoton kohteena olevaa tuotetta. Ilmoita näytelomakkeessa, jos tuote ei ole homogeeninen.
  • Harkintaan perustuva näytteenotto (intuitioon perustuva näytteenotto): toteutetaan, jos edustava näytteenotto ei ole mahdollinen näytteenoton kohteena olevan lähetyksen heterogeenisen luonteen vuoksi (ks. myös määritelmä EN 14899 -standardista). Näytteenoton tueksi olisi aina toimitettava valokuvia.
  • Näytteen jakaminen: Kokoomanäyte saattaa olla kooltaan yli 100 kg. Tästä syystä se on ehkä välttämätöntä jakaa lopullisten näytteiden saamiseksi. Lisätietoja, katso luvut Näytteenottomenettelyt ja Näytteen jakomenetelmä.
  • Näytteiden pakkaaminen: Näytteet on pakattava siten, että ne suojataan riittävällä tavalla vaurioilta (mekaaniselta vauriolta, merkittäviltä kosteuspitoisuuden tai lämpötilan muutoksilta jne.). Astiat olisi täytettävä kokonaan, paitsi jos on olemassa laajenemisen tai käymiskaasujen syntymisen riski, jolloin astian yläosaan on jätettävä tyhjää tilaa noin 10 prosenttia.
Näytelomake
  • Täytä näytelomake. Lomakkeesta liitetään näytteisiin yksi kappale, toinen arkistoidaan. Lisää näytteenottotilanteesta (lähetyksestä) otetut kuvat.
Kuljetus
  • Sopiva kuljetus tullilaboratorioon on järjestettävä ottamalla huomioon kyseessä olevan jätteen kuljetusta koskevat säännöt. Näytteen mukana on aina oltava yksi kappale käyttöturvallisuustiedotteesta, jos sellainen on saatavilla.
Varastointi
  • Sopivat varastotilat on järjestettävä ottamalla huomioon kyseessä olevan jätteen pakkaamista, merkitsemistä ja varastointia koskevat säännöt.

Jäte (laajenna luetteloa)
CN-koodi Tavaran kuvaus


Tarkistukset
Versio Päiväys Muutokset
1.0 31.01.2017 Ensimmäinen versio
1.0.1 09.07.2019 Update - text correction
1.1 15.07.2020 Update - link to Chemicals, liquid
1.2 15.07.2021 Update - text revision