Deșeuri
Definiție

(lista codurilor SA acoperite de această fișă)
În scopul prezentei fișe, termenul „deșeuri” este definit ca orice substanță, obiect sau articol destinat exclusiv recuperării sau eliminării.

În prezenta fișă, este descrisă doar eșantionarea indicativă a deșeurilor. Eșantionarea și analiza deșeurilor pot oferi dovezi doar cu privire la compoziţie deșeurilor, nu indică faptul că materialul eșantionat este considerat a fi un deșeu. Ar trebui efectuate verificări sau cercetări administrative suplimentare cu privire la circumstanțele deșeurilor pentru a confirma clasificarea lor drept deșeuri. În scopuri de protecție a mediului, este necesară o procedură de eșantionare mai detaliată. În acest caz, ar trebui să consultați procedurile specifice privind eșantionarea de mediu.

Există tipuri diferite de deșeuri. Acestea pot fi clasificate ca:
  • deșeuri nepericuloase;
  • deșeuri periculoase;
  • deșeuri orășenești (menajere).

În scopul prezentei fișe, deșeurile pot fi clasificate în:
  • deșeuri lichide;
  • deșeuri solide;
  • nămoluri;
  • articole deteriorate sau stricate și alte articole, neadecvate utilizării.

Unele tipuri de deșeuri ar trebui eșantionate folosind proceduri mai detaliate:

Deșeuri
Cantitatea minimă recomandată pentru fiecare eșantion

În funcție de tipul de deșeuri. În general, 0,5 kg de eșantion sunt suficiente.
Standarde aplicabile (ISO și norme UE) și legislație relevantă
  • Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind deșeurile și de abrogare a anumitor directive
  • Regulamentul (CE) nr. 1013/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind transferurile de deșeuri
  • Regulamentul (CE) nr. 669/2008 al Comisiei de completare a anexei IC la Regulamentul (CE) nr. 1013/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind transferurile de deșeuri
  • EN 14899 Caracterizarea deșeurilor - Eșantionare deșeuri - Metodă cadru pentru pregătirea și aplicarea unui plan de eșantionare
  • CEN/TR 15310 Caracterizarea deșeurilor - Eșantionare deșeuri.
De asemenea, ar trebui să consultați legislația națională și orientările naționale privind eșantionarea.


Echipamente necesare
Instrumentul de eșantionare recomandat în funcție de metoda utilizată Ar putea fi necesară o gamă largă de echipamente, inclusiv instrumente specializate necesitând instruire pentru folosirea acestora. A se vedea planurile de eșantionare pentru mai multe informații.
  • Eșantioanele de fluide alcaline se prelevează folosind instrumente din sticlă, plastic sau metal.
  • Eșantioanele de fluide acide se prelevează folosind instrumente din sticlă sau plastic.
  • Eșantioanele de fluide solvenți organici se prelevează folosind instrumente din sticlă sau metal.
  • Eșantioanele de solide sau nămoluri se prelevează folosind instrumente din plastic sau metal.
  • Echipament de divizare a eșantionului (D01-01)
Pentru mai multe informații, a se vedea capitolul Instrumente de eșantionare.

AVERTISMENT: În cazul în care există riscuri de contaminare încrucișată, trebuie folosite instrumente separate sau de unică folosință pentru fiecare produs eșantionat.

Recipientele care urmează să fie utilizate pentru eșantionare
  • Pungi din plastic de diferite mărimi, cu sau fără etichetă-tip (P00)
  • Sticle din plastic de diferite dimensiuni (P02, P03, P04)
  • Recipiente din sticlă (G01)
  • Recipiente din metal (M01)
Pentru mai multe informații, a se vedea capitolul Recipiente pentru eșantionare.

Măsuri de securitate și evaluarea riscurilor AVERTISMENT: Anumite mărfuri nu trebuie niciodată eșantionate sau trebuie să fie eșantionate doar de persoane special instruite în acest sens. Acest lucru înseamnă, de exemplu, că deșeurile radioactive nu trebuie să fie eșantionate. În cazul în care există îndoieli, verificați radioactivitatea și/sau consultați un expert [Deșeurile (materialele) radioactive nu sunt reglementate de Regulamentul privind deșeurile. Din acest motiv, eșantionarea deșeurilor radioactive trebuie să fie exclusă din metodele de eșantionare a deșeurilor].

Pentru mai multe informații, a se vedea capitolele Eșantionarea bunurilor periculoase și Sănătate și siguranță.
  • Consultați și legislația națională și orientările privind sănătatea și siguranța.
  • Analizați întotdeauna dacă eșantionarea mărfurilor este absolut necesară. Verificarea transportului poate fi obținută prin alte mijloace?
  • Unele deșeuri, care par să nu fie periculoase datorită compoziției lor, ar putea fi periculoase. De exemplu, deșeurile din aluminiu, magneziu sau zinc sub formă de pudră fină pot elibera gaze inflamabile în contact cu apa. Luați măsurile necesare de securitate atunci când manipulați astfel de tipuri de deșeuri.
  • Deșeurile pot conține produse chimice periculoase (ex. frigidere), muchii tăioase sau alte elemente care ar putea fi periculoase. Luați măsurile necesare de securitate atunci când eșantionați aceste articole.

Simboluri de pericol:
  • Verificați întotdeauna simbolurile de pericol dacă acestea sunt prezente și stabiliți natura riscului prezentat de acestea. Fiți atenți la simbolurile vechi de pe recipientele refolosite care e posibil să nu reflecte conținuturile reale

Fișele tehnice de securitate:
  • Verificați întotdeauna fișa tehnică de securitate dacă aceasta însoțește mărfurile, pentru informații privind pericolele specifice și riscurile asociate transportului. În cele mai multe cazuri însă, nu vor fi disponibile fișe tehnice de securitate (FTS) pentru transporturile de deșeuri.

Frazele H și P:
  • Frazele H și P enumerate în FTS trebuie să fie respectate cu strictețe.
  • Ele sunt concepute să vă protejeze pe dumneavoastră și persoanele care lucrează cu dumneavoastră.
  • Ele specifică metodele de abordare a posibilelor pericole, izolat sau în combinație.
Atenție: Este posibil ca etichetarea deșeurilor să nu fie fiabilă sau să nu corespundă conținutului recipientelor.

Protecție personală:
Ar putea fi necesară o gamă largă de echipamente de protecție personală, inclusiv echipamente specializate necesitând instruire pentru folosirea acestora, de exemplu:


Plan de eșantionare
Tipul de transport Procedură
Stabiliți scopul eșantionării Pentru eșantionarea deșeurilor periculoase cu compoziție necunoscută, consultați capitolul Eșantionarea bunurilor periculoase și fișele specifice Substanțe chimice solide, Substanțe chimice lichide și Lichide petroliere, în funcție de tipul de deșeuri.

Eșantionul colectiv este format dintr-un număr adecvat de eșantioane elementare. În cazul în care nu există îndoieli cu privire la omogenitatea transportului, se prelevă, de obicei, un eșantion elementar care reprezintă mărfurile acoperite de aceeași declarație vamală. În cazul în care eșantionarea reprezentativă nu este posibilă din cauza caracterului eterogen al transportului eșantionat, se efectuează eșantionarea critică. Trebuie furnizate întotdeauna fotografii pentru a explica eșantionarea.

Deșeuri lichide în cisterne fixe verticale, cisterne fixe orizontale, cisterne transportate pe o navă, vagoane-cisternă sau autocisterne Avertisment: Canistrele care conțin deșeuri lichide pot fi sub presiune. Canistrele pline nu trebuie să fie mutate sau eșantionate până când presiunea nu poate fi eliberată în siguranță. De asemenea, în timpul deschiderii și eșantionării recipientelor mai mari, trebuie avute în vedere măsuri de precauție, pentru a asigura sănătatea și securitatea.

Cisternele cele mai mari trebuie să aibă supape amplasate în partea inferioară a cisternei și trape în partea superioară. Este recomandat să se colecteze eșantioane din partea superioară a unei cisterne. Colectarea unui eșantion din partea inferioară nu va permite colectarea unui eșantion din fiecare strat. Înainte de deschiderea trapei, trebuie verificată presiunea manometrică a cisternei. Dacă este necesar, supapa de evacuare ar trebui să fie deschisă încet, pentru a aduce cisterna la presiunea atmosferică. Dacă nu există o supapă de evacuare, deșurubați încet șuruburile trapei pentru a elibera presiunea din cisternă. Opriți-vă dacă presiunea este prea mare sau dacă are loc o evacuare.

După ce cisterna a fost stabilizată, puteți începe eșantionarea. În cazul în care conținutul cisternei este stratificat, fiecare strat ar trebui să fie eșantionat. Trebuie prelevate eșantioane cel puțin din partea superioară, din partea de mijloc și din partea inferioară. În cazul în care recipientul are compartimente separate, fiecare dintre acestea ar trebui să fie eșantionat separat la adâncimi diferite, după caz.

Prelevați unul sau mai multe eșantioane colective, alese aleatoriu sau sistematic din diferite părți ale transportului, cel puțin din trei puncte convenționale (unul în partea de mijloc, unul în partea superioară și unul în partea inferioară) sau la intervale prestabilite pe parcursul descărcării. Ar putea fi necesare mai multe eșantioane elementare din transporturile care conțin deșeuri cu compoziție variabilă.

Nu umpleți în totalitate recipientul pentru eșantioane și lăsați un spațiu gol de cel puțin 10 % pentru a permite expansiunea termică a produsului

Deșeuri solide și nămoluri libere în cărucioare, în vrac, cisterne sau containere Dacă produsul este transportat în vrac, încărcătura trebuie considerată ca întreg, iar eșantioanele trebuie prelevate din toate părțile încărcăturii.

Eșantioanele pot fi colectate la suprafață sau în adâncime. Atunci când se prelevează eșantionul de la suprafață în locul dorit, curățați resturile de suprafață. Colectați volumul adecvat de deșeuri de la o adâncime de aproximativ 20 cm, folosind un făraș sau o lingură de prelevare. Pentru eșantioanele colectate de la adâncime, la locul de eșantionare gaura se realizează cu o lopată până la adâncimea de eșantionare dorită. Apoi se utilizează fărașul de eșantionare pentru a colecta eșantionul.

Unul sau mai multe eșantioane elementare, alese aleatoriu din diferite părți ale transportului, din cel puțin cinci puncte convenționale (unul la mijloc, plus patru la jumătatea distanței dintre centru și partea superioară, la diferite înălțimi) sau la intervale prestabilite pe parcursul descărcării. Ar putea fi create mai multe eșantioane elementare din transporturile care conțin deșeuri cu un grad ridicat de eterogeneitate.

Deșeuri lichide sau solide în ambalaje mici, butoaie, canistre, casete, bidoane, pungi și sticle

Prelevați mai multe eșantioane elementare, alese aleatoriu din diferite părți ale transportului.

Deșeuri lichide sau solide transportate Un singur eșantion colectiv obținut din eșantioanele elementare de pe întreg diametrul fluxului, la intervale determinate de viteza de mișcare.

Deșeuri mixte, deșeuri de dimensiuni mari, alte deșeuri Situația de eșantionare a întregului transport și eșantioanele sunt documentate cu probe fotografice (și/sau video); de obicei, nu se prelevează eșantioane. În cazul în care se prelevează eșantioane, de regulă, se efectuează o eșantionare critică.


Manipularea eșantioanelor
Observații generale
  • Materialele care urmează să fie eșantionate pot fi omogene sau eterogene. Materialele omogene care rezultă din situații cunoscute (de exemplu, deșeuri de tratare) pot să nu necesite un protocol amplu de eșantionare. Deșeurile eterogene și cele necunoscute necesită o eșantionare mai amplă.
  • În cazul în care produsul este transportat liber în vrac, încărcătura trebuie considerată ca întreg, iar eșantioanele prelevate din toate părțile încărcăturii.
  • În cazul în care variabilitatea compoziției deșeurilor prezintă același interes ca valorile medii, ar fi indicat să nu amestecați eșantioanele elementare. O explicație pentru eșantioanele suplimentare trebuie furnizată în formularul de eșantionare.
  • Eșantionare reprezentativă: eșantionul trebuie să fie reprezentativ pentru întregul transport. Fiecare eșantion elementar este sustras aleatoriu din transport astfel încât fiecare eșantion elementar să aibă aceleași șanse de a fi selectat. Cantitatea minimă recomandată pentru fiecare eșantion elementar este 1 kg. Eșantioanele elementare trebuie amestecate complet pentru a crea eșantionul colectiv. Asigurați-vă că produsul eșantionat nu este alterat de procesul de eșantionare. Dacă produsul nu este omogen, notați acest lucru în formularul de eșantionare.
  • Eșantionare critică (denumită și eșantionare ad-hoc): acest tip de eșantionare se efectuează atunci când eșantionarea reprezentativă nu este posibilă din cauza caracterului eterogen al transportului eșantionat (pentru definiție, a se vedea, de asemenea, EN 14899). Ar trebui furnizate întotdeauna fotografii pentru a explica eșantionarea.
  • Divizarea eșantionului: dimensiunea unui eșantion colectiv poate depăși 100 kg. Prin urmare, este necesar să reduceți acest eșantion pentru a obține eșantioanele finale. Pentru mai multe informații, a se vedea capitolul Proceduri de eșantionare și Sistemul de divizare a eșantioanelor.
  • Ambalarea eșantioanelor: Eșantioanele trebuie ambalate în condiții de siguranță și protejate adecvat împotriva deteriorării (daune mecanice, modificări severe ale umidității, temperaturii etc.) Recipientele ar trebui să fie umplute în totalitate însă, în cazul în care există risc de expansiune sau de producere de gaze de fermentație, lăsați un spațiu liber de circa 10 % în partea superioară a recipientului.
Formularul de eșantionare
  • Completați formularul de eșantionare. O copie se atașează la eșantioane, iar o alta se păstrează în registru. Adăugați fotografiile situației de eșantionare (transport).
Transport
  • Transportul corespunzător către laboratorul vamal trebuie asigurat luându-se în considerare normele privind transportul tipului de deșeuri în cauză. Dacă este disponibilă o copie a FTS, aceasta trebuie să însoțească fiecare eșantion.
Depozitare
  • Depozitarea corespunzătoare trebuie asigurată luându-se în considerare normele privind ambalarea, etichetarea și depozitarea tipului de deșeuri în cauză.

Deșeuri (extindeți lista)
Codul SA Descriere


Revizuiri
Versiune Dată Modificări
1.0 31.01.2017 Prima versiune
1.0.1 30.03.2019 Update - text correction
1.1 15.07.2020 Update - link to "Chemicals, liquid" added
1.2 15.07.2021 Update - text revision