1. Vad är farligt gods?

Farliga ämnen är en beteckning för skadliga ämnen under transport. De bör märkas i enlighet med Iata-, IMDG- eller ADR-bestämmelserna. I handelssammanhang bör dessa varor åtföljas av alla relevanta dokument, inklusive ett säkerhetsdatablad.

Om du inte är utbildad för att hantera dem bör du inte gå in i en farlig miljö eller försöka provta deklarerade varor.

Vissa varor får endast provtas av kvalificerad personal eller utomstående firmor.

Vissa varor bör aldrig provtas.

Kapitlet Provtagning av farligt gods innehåller närmare uppgifter om provtagningsförfarandena.



2. Var kan de förekomma?

Farligt gods påträffas oftast av fraktpersonal som arbetar i hamnar och på klareringsdepåer inne i landet, flygplatser och vissa oljeanläggningar, men det kan också påträffas i mindre paket som skickas med post eller budfirmor. Det bör omedelbart kunna identifieras med hjälp av etiketterna på förpackningen och den medföljande dokumentationen. Du kan dock stöta på misstänkta varor som kan ha deklarerats felaktigt eller som saknar korrekta etiketter och dokumentation. Om du är det minsta tveksam om sådana varor bör du behandla dem som farligt gods. Se Provtagning av varor med okänd sammansättning.



3. Vad kan man göra för att minska riskerna?

Begära alltid kopior av all åtföljande dokumentation och följ instruktionerna i säkerhetsdatabladet om personlig skyddsutrustning och försiktighetsåtgärder. Om dokumentationen inte är omedelbart tillgänglig kan allmän information om farorna fås genom märkningen.

Om du måste arbeta nära farligt gods bör du använda lämpliga skyddskläder. Du får aldrig röra, andas in eller smaka på något som du misstänker är farligt.



4. Vad ska jag göra om jag känner mig sjuk?

Om du börja känna dig dålig när du arbetar i en container eller undersöker något ämne ska du avbryta arbetet omedelbart och lämna området. Du bör dessutom söka läkarhjälp, även om du känner dig bättre, och rapportera händelsen.



5. Vilka andra risker medför farligt gods?

Farligt gods kräver vanligen särskilda förvarings- och transportlösningar. Exempelvis måste vattenkänsliga material förvaras i vattentäta behållare. De förvaras ibland i olja om de är särskilt känsliga (t.ex. natrium).


Konsultera lagstiftning och riktlinjer från de nationella myndigheterna för mer information.

Riktlinjerna i detta avsnitt är avsedda som en allmän påminnelse om de risker som kan uppstå i samband med undersöknings- och provtagningsförfaranden och om den säkerhetsutrustning du bör använda och de försiktighetsåtgärder du bör vidta.

Senaste revidering 15.7.2021