Petroleumvätskor
Definition

(förteckning över HS-nummer som omfattas av detta kort)
Petroleumprodukter i bulk; mineralbränslen, mineraloljor och produkter från destilleringen av dessa, t.ex. bensin, fotogen, gasolja, brännolja, smörjmedel; fettsyramonoalkylestrar (FAMAE) och andra biobränslen. FAMAE-blandningar med mineraloljor och liknande produkter.

För provtagning av bränslen och smörjmedel i form av krämig eller hård pasta, se det särskilda kortet för “vax”.

För spilloljor, se det särskilda kortet för “avfall”.

För produkter i detaljhandelsförpackningar, se det särskilda kortet för “detaljhandelsförpackningar och färdiga artiklar“.

Petroleumvätskor
Rekommenderad minsta kvantitet för varje prov 0,5 l

0,1 l när endast markörprov krävs

1 liter bensin när fastställande av oktantal med motormetoden krävs
Tillämpliga standarder (ISO- och EU-standarder) och relevant lagstiftning
  • ISO 3170: Flytande petroleumprodukter – Manuell provtagning.
  • EN 14275: Automotive fuels. Assessment of petrol and diesel fuel quality. Sampling from retail site pumps and commercial site fuel dispensers.
  • EN 14275: Motorbränslen – Fastställande av kvaliteten på motorbensin och dieselbränsle. Provtagning från servicestationspumpar och från kommersiella tankningsanläggningar.
  • ISO 1998–5 Petroleumindustri – Terminologi – Del 5: Transport, lagring och distribution.
ISO 3171 Flytande petroleumprodukter. Automatisk provtagning ur rörledning.

Utrustning som behövs
Föreslaget provtagningsverktyg beroende på den metod som används
  • Provtagare med vakuumpump (L01-01).
  • Nedsänkningsbar provtagare (L02-01).
  • Provtagare av pipettyp (L03-01).
  • Provtagningsskopa (L04-01).
  • Utrustning för automatisk eller manuell provtagning, t.ex. provtagare för rörledningar (L06-01). Utrustningen inkluderar inte endast en automatiska provtagningsanordning som tar proverna från linjen, utan även en lämplig sond, anslutningsledningar, hjälputrustning etc. All utrustning måste vara utformad så att provets integritet kan upprätthållas.
  • Blandningskärl och kärl för avfall från spolningen
  • Tratt
Behållare som ska användas för provtagningen Behållarna bör vara tillverkade av plast som är resistent mot petroleumvätskor (PP eller PET), eller av glas eller metall, med lämpliga korkar eller plastproppar (inte av gummi).
  • Plastflaska, smal öppning, normal storlek, 100–500 ml, läckagesäker förslutning (P01, P06, P07).
  • Mörk glasflaska, stor storlek, 500–1 000 ml, läckagesäker förslutning (G01).
  • Metallburk, stor storlek, 500–1 000 ml, läckagesäker förslutning (M01).
Lämna minst 10 % av utrymmet i behållaren tomt för att ge plats för värmeutvidgning!
  • För bensin – endast glas- eller metallbehållare med en kapacitet på minst 1 l.
Försiktighetsåtgärder och riskbedömningar Konsultera den lagstiftning och de riktlinjer om hälsa och säkerhet som gäller i ditt land.
  • Se säkerhetsdatabladet eller ADR i förekommande fall länk.
  • Var uppmärksam på säkerhetsanslag och varningsskyltar.
  • Använd personlig skyddsutrustning.
  • Du bör vara medveten om och följa hälso- och säkerhetsanvisningarna i den lokala riskbedömningen och/eller de säkra arbetsrutinerna på den plats där provtagningen ska utföras.
  • Extremt brandfarlig vätska och ånga (t.ex. bensin). Försiktighetsåtgärder ska vidtas som skydd mot antändning genom statisk elektricitet.
  • Ta inte prover i samband med oväder med elektriska urladdningar eller hagel.
  • Innan provtagningen måste operatören jorda eventuell statisk elektricitet som ansamlats i honom/henne genom att vidröra någon del av tankkonstruktionen minst 1 meter från provtagningsplatsen.
  • Om provtagningen kräver att du måste befinna dig på ovansidan av en tank ska åtminstone två personer med lämplig personlig skyddsutrustning närvara.
  • Tankar med flytande tak. Om möjligt ska proverna tas från ställningen eller tillträdesplattformen ovanför taket, eftersom giftiga eller brandfarliga ångor kan ansamlas i takutrymmet. Om det krävs att du går på taket ska det finnas minst två personer med lämpliga andningsskydd närvarande, såvida det inte går att bevisa att atmosfären ovanför taket är säker.
  • All utrustning som används ska vara säker i sig.
Personlig skyddsutrustning:
  • Handskydd: Av material som inte kan lösas upp i kolväten såsom PVC-handskar och PVC-handskar med långa skaft.
  • Ögonskydd: skyddsglasögon, mask eller visir (vid behov).
  • Andningsskydd: med lämpligt filter för organiska ångor (vid behov).
  • Fotskydd: Antistatiska och halksäkra kängor.
  • Kroppsskydd: Skyddskläder av bomull, linne eller ull (ej syntetfiber), flamhämmande och antistatiska.
  • Skyddshjälmar, hörselskydd och ett fallskyddssystem: vid behov.

Provtagningsplan
Typ av sändningFörfarande
Sändning för tullklarering Ett samlingsprov består av ett lämpligt antal delprover som valts ut slumpmässigt eller systematiskt i hela sändningen. Om det anses klarlagt att sändningen är homogen tas vanligtvis endast ett delprov för alla varor som omfattas av samma tulldeklaration.

Stabila vertikala eller horisontella cylindriska tankar av metall Ett samlingsprov från ett eller flera enskilda prover tagna från olika höjdnivåer beroende på vätskenivån i kärlet och antalet kärl som valts ut slumpmässigt eller systematiskt i hela sändningen, se provtagning av vätskor den allmänna delen.

För vätskenivåer > 3 m ska normalt tre prover tas på minst tre höjdnivåer: cirka 15 % från botten, halvvägs upp och cirka 15 % från ytan i varje parti.

Kontrollera huruvida partiet är homogent – om du är tveksam, ta ytterligare delprover. Flera samlingsprov bör skapas om de berörda tankarna innehåller olika produkter eller partier.

Ett samlingsprov bereds utifrån delprover som tas från samma tank. Om ett samlingsprov avser flera olika tankar måste det bestå av proportionella andelar från varje tank som provtas.

Proven tas vanligtvis genom en lucka i tankens ovandel eller med hjälp av särskilda provtagningskranar placerade på tankens sida på korrekt höjdnivå. Tvärsnittsprovtagning kan också användas. En vakuumpump får också användas om det djup från vilket provet ska tas inte överstiger 4 meter och om vätskans viskositet inte är för hög.

Prover kan också tas under lastning eller lossning i samband med att bränslet flyttas.
Fartyg De flesta stora marina fartyg har anläggningar för inline-provtagning. På grund av säkerhets- och miljöbestämmelser är det inte möjligt att ta prover manuellt. Fartyg använder lufttäta system för att möjliggöra återföring av brandfarliga gaser.

Vanligtvis delas den totala kapaciteten hos ett fartyg som transporterar flytande last in i ett antal fristående enheter (tankar, sektioner, utrymmen etc.), som kan vara av olika storlek. Provtagningsförfarandena och samlingsprovens sammansättning är desamma som de som beskrivs för stabila vertikala eller horisontella cylindriska tankar av metall. Delprover tas från varje tank.

Ett samlingsprov bereds utifrån delprover som tas från samma tank. Om ett samlingsprov tas från flera olika tankar måste det bestå av proportionella andelar från varje tank som är föremål för provtagning.
Bunkertankar Bunkertankar innehåller motorbränsle för havs- eller flodgående fartyg. Bunkertankar är utformade för att passa på platser som inte kan användas för andra ändamål. Påfyllningsröret har ofta en oregelbunden form. I vissa fall är det möjligt att ta ett prov genom påfyllningsröret eller från kranen vid vattenavskiljaren och/eller filterenheten. Om vatten eller sediment observeras ska de berörda proverna kasseras och ett nytt prov tas när inga ytterligare tecken på vatten eller sediment förekommer. Detta prov används för att testa den bränslemarkör som används.
Topplasttankar för järnvägsvagnar och vägfordon Tankar i järnvägsfordon och vägfordon kan anses vara horisontella cylindriska tankar.

Ett samlingsprov från ett eller flera enskilda prover tagna från olika höjdnivåer beroende på vätskenivån i kärlet och antalet kärl som valts ut slumpmässigt eller systematiskt i hela sändningen, se provtagning av vätskor den allmänna delen.

För vätskenivåer på < 3 m tas vanligtvis ett delprov från mitten av tanken. Kontrollera huruvida partiet är homogent – om du det finns tvivel beträffande homogeniteten, ta fler delprover. Separata samlingsprov bör skapas från tankar som innehåller olika produkter eller partier.

Ett samlingsprov bereds utifrån delprover som tas från samma tank. Om ett samlingsprov avser flera olika tankar måste det bestå av proportionella andelar från varje tank som provtas.

Proven tas vanligtvis genom en lucka i tankens ovandel eller med hjälp av särskilda provtagningskranar placerade på tankens sida på korrekt höjdnivå. Tvärsnittsprovtagning kan också användas. En vakuumpump får också användas om det djup från vilket provet ska tas inte överstiger 4 meter och om vätskans viskositet inte är för hög.

Prover kan också tas efter lastning eller före lossning i samband med att bränslet flyttas.
Bränslen som flyttas Ett samlingsprov: Om produkten förflyttas mekaniskt med hjälp av gravitation, pumpar eller annan utrustning, kan det finnas förgreningsventiler på sidan av bränsleledningen som gör det möjligt att ta prover med regelbundna intervall som bestäms av bränsleflödets hastighet, se provtagning från rörlig last i den allmänna delen.

Detta förfarande används också för provtagning från fordonstankar som fylls på underifrån i samband med lastning eller lossning:
  • Provet tas under lastning eller lossning av bränsle på vissa specifika platser enbart, t.ex. en bensinstation eller ett raffinaderi eller med hjälp av slutna pumpsystem med återföring av ånga.
  • Provtagningen sker med hjälp av utrustning för kontinuerlig automatisk eller manuell provtagning, som överför lika delar vätska från rörledningen till provbehållaren.
  • Innan ett prov tas ska provtagningsutrustningen, kranen och röret sköljas med den provtagna produkten ungefär tre gånger.
  • Provet tas direkt i provtagningsflaskan (eller i blandningskärlet) när ungefär 20 %, 50 % respektive 80 % av tankens totala volym har tömts.
Kommersiella tankningsanläggningar/bensinstationer Ett samlingsprov av bränsle tas med hjälp av munstyckena på tankslangarna.

Minst 4 l bränsle måste tömmas ut före provtagningen om det inte finns några bevis för att bränslepumpens slang innehåller färskt bränsle.

Provbehållaren för de slutliga proverna fylls direkt med prov med hjälp av en tratt eller ett förlängningsrör, för att förhindra bränsleavdunstning. Provbehållaren bör fyllas långsamt för att undvika att det bildas skum.

Behållaren får endast fyllas till högst 80–90 % av dess volym för att lämna utrymme för värmeutvidgning.
Bränslen från tankarna på motorfordon Provet ska tas från bränsletankens kant, i normalfallet med hjälp av en vakuumpump eller en provtagare av sondtyp, och hällas direkt i provbehållarna.
Tunnor, fat, dunkar och liknande små behållare som kan bäras för hand Ett eller flera samlingsprov(er): Från delprover (ett eller flera beroende på produktens homogenitet, antal behållare) som tas från mitten av varje behållare som valts ut slumpmässigt eller systematiskt i hela sändningen, se provtagning från transportpaket i den allmänna delen.

Lika stora delprover tas från olika transportbehållare som finns på olika platser i transportfordonet eller i lagerlokalen.

Ett samlingsprov får endast skapas av behållare från samma parti i en och samma sändning. Om det finns flera partier bör de identifieras och provtas separat.

Behållarens innehåll bör om möjligt homogeniseras väl.

Provtagning utförs med hjälp av en vakuumpump, olika provtagare av pipettyp eller andra lämpliga provtagare.

Om ett prov tas från endast en behållare (t.ex. en tunna) ska det hällas direkt från provtagaren ner i provbehållaren.

Hantering av prover
Allmänt Kontinuerlig automatisk provtagning (bränsle som flyttas) är alltid att föredra framför manuell provtagning.

Råolja och rester av brännoljor är vanligtvis inte homogena. Antalet delprover ska avtalas mellan alla deltagande parter såvida inte kontinuerlig automatisk provtagning tillämpas. Om det inte är möjligt att nå en överenskommelse med alla berörda parter (för kontroll av efterlevnad eller när ägaren är okänd) ska provet tas i enlighet med de provtagningsplaner som anges ovan.

Bensin- och destillatprodukter är vanligtvis homogena, men förvaras ofta i tankar som innehåller tydligt separerat vatten längst ner. Manuell provtagning i enlighet med de förfaranden som anges nedan godtas. Om provflaskan innehåller synligt vatten mäts vattenskiktet i tanken. Kassera provet i fråga och ta ett nytt prov från bränslet ovanför vattenskiktet. Detsamma gäller vid förekomst av sediment i provet.

När provet har erhållits ska flaskan stängas omedelbart med en tätsittande propp och tätheten ska kontrolleras (läckagetest).

Om så är möjligt ska ett rinnande prov tas direkt i provflaskan. Detta minskar möjligheten för luftabsorption, ångförlust och kontaminering. Kort före provtagningen ska flaskan sköljas med den produkt som ska provtas. Använd nedkylda flaskor under sommarmånaderna för flyktiga ämnen (bensin).

Om ett blandningskärl används ska det förtvättas med den provtagna produkten. Alla delprover från alla provtagningsplatser samlas in och efter det att de har blandats ordentligt skapas ett samlingsprov. Under sommarmånaderna, använd nedkylda blandningskärl för flyktiga ämnen (bensin).

Provet ska hanteras och förpackas på en väl ventilerad plats eller utomhus.

Kom ihåg att vissa orenheter och restvatten alltid finns på botten av tankarna.
Provtagningsformulär Fyll i provtagningsformuläret. Ett exemplar ska bifogas proverna och ett exemplar ska sparas.
Transporter Proverna måste märkas för att ange vilken särskild typ av fara det rör sig om (symboler eller kodbokstäver).

Brandfarliga vätskor är farligt material vars transport regleras i ADR-reglerna. Undantag för farligt gods som är förpackat i begränsade kvantiteter kan tillämpas. Om kombinerade förpackningar används (som består av en inre och en yttre förpackning som inte lätt går sönder eller punkteras) är det tillåtet att transportera högst 30 l, varav högst 10 l får vara brandfarliga produkter i klass 1, t.ex. bensin (se Transport i den allmänna delen).

Transportfordonet måste vara utrustat med en lämplig brandsläckare.
Lagring Förvaras på en sval, mörk, torr och väl ventilerad plats, ej i närheten av värmekällor.

Håll behållaren väl tillsluten för att förhindra förlust av flyktiga komponenter och korskontaminering med andra prover.

Använd ett ventilerat skåp för brandfarliga ämnen om ett sådant finns.

Lämpliga varningsmeddelanden ska anslås.

Petroleumvätskor (expandera listan )
HS-nummer Beskrivning


Revideringar
Version Datum Ändringar
1.0 12.10.2012 Första versionen
1.1 30.01.2020 Complete text revision